Logo UCMA
Solicita Información
+376 878 300

Psicologia forense: Què és i com puc dedicar-m'hi?

21 de julio de 2021Universitat CarlemanySalud y Bienestar
  • Home
  • Actualidad
  • Blog
  • Psicologia forense: Què és i com puc dedicar-m'hi?

En parlar del camp de la psicologia, i en el cas de preguntar-se sobre la psicologia forense, cal llançar una mica de llum sobre aquest tema. Es pot dir que l'especialitat en psicologia forense s'ocupa d'estudiar la ment i el comportament de l'ésser humà. Per a això, estudia i analitza què significa exactament ser “humà”, així com la manera en les quals les diferents persones pensen i actuen. D'aquesta manera, un professional de la psicologia forense utilitza el seu coneixement d'una gran varietat de disciplines, entre les quals es troben la psicologia clínica, el treball social, el dret i la psiquiatria.

Per exemple, pot ajudar a mostrar la veritable dimensió de què és la psicologia forense saber que els advocats defensors consulten amb molta freqüència a aquests professionals de la psicologia en casos penals. D'aquesta manera, poden obtenir una avaluació psicològica de l'estat mental de la persona acusada, o fins i tot en qüestions de disputes de dret de família, en aquells processos en els quals poden sorgir dubtes sobre la capacitat mental d'un o dels dos progenitors.

Amb bastant freqüència, el psicòleg o psicòloga forense ha d'avaluar si algú que ha incorregut en delicte greu està o no en possessió de les seves capacitats mentals. L'habitual és que s'entrevistin amb l'acusat, i, posteriorment, amb altres testimonis o agents de policia que d'alguna forma van intervenir en el cas. També pot parlar per a emetre la seva avaluació amb altres facultatius com poden ser, per exemple, psiquiatres.

Què fa un professional de la psicologia forense?

En definir al professional de la psicologia forense, es pot afirmar que és un professional de la ment humana que treballa amb casos legals que comporten conductes delictives. Part del seu treball és utilitzar les seves habilitats per a proporcionar una avaluació imparcial i sense prejudicis del delicte comès per la persona acusada. Per tant, el psicòleg o psicòloga forense examina els fets del cas, inclosos les dades rellevants, per a avaluar si un sospitós és mentalment competent o no.

Aquest professional de la psicologia realitza la seva labor en una varietat d'entorns. Hi ha tres àrees principals en les quals pot treballar: presons, hospitals i escoles. Sovint duen a terme la seva feina professional en molt estreta col·laboració amb les forces de l'ordre, per a ajudar-los a avaluar la responsabilitat penal. Als hospitals, els professionals de la psicologia forense poden consultar amb pacients amb malalties mentals i determinar quin tractament és millor per a ells. Finalment, els psicòlegs o psicòlogues forenses solen donar conferències en les universitats sobre temes de psicologia i criminologia.

És expert en la ment criminal. Entrevista al delinqüent per a determinar la causa del seu comportament delictiu i realitza avaluacions psicològiques a posteriori per a determinar si un delinqüent en particular és competent per al judici.

Quins requisits ha de complir un psicòleg o psicòloga forense?

Com s'ha assenyalat anteriorment, parlar sobre què és la psicologia forense implica indicar que es tracta de la branca de la psicologia que s'especialitza a comprendre i resoldre problemes legals. Aquesta requereix un cert conjunt d'habilitats i qualificacions. Els advocats o jutges solen cridar als professionals de la psicologia forense perquè els ajudin a comprendre l'estat mental d'un acusat, a fi de determinar el seu risc de cometre un altre delicte en el futur.

Pensament crític

El pensament crític és vital per al treball d'un psicòleg o psicòloga forense. Ha de poder pensar en els detalls per a trobar evidència, analitzar estudis de casos i formular opinions.

Ser capaç d'investigar

La importància de la recerca en psicologia forense és poder oferir la millor atenció i tractament possibles per a diversos problemes de salut mental. És important per a comprendre els diferents tipus de trastorns que poden sofrir les persones, així com la forma en la qual responen a uns certs tractaments.

Psicologia forense: què és i com convertir-se en professional?

La psicologia forense cada vegada és més popular al nostre país, però, per a poder exercir com a professional en aquesta disciplina, la formació és fonamental.

En uns estudis superiors s'adquireixen tots els coneixements necessaris per a poder realitzar totes les tasques d'un professional de la psicologia forense com, per exemple, dur a terme l'anàlisi dels relats de testimonis d'un incident o tenir en compte l'evidència de vídeo en investigar un delicte.

Conclusions sobre començar una carrera en psicologia forense

Recordem que la psicologia forense és una branca de la psicologia que s'ocupa de les aplicacions de la salut mental i la psicologia clínica a qüestions de dret. Això inclou l'avaluació i el tractament dels infractors, les víctimes, els membres de la família i els testimonis; l'avaluació o tractament de la competència per a ser jutjat; l'avaluació o el tractament de la responsabilitat penal; i la recerca del comportament humà relacionat amb el crim. Hi ha moltes sortides professionals diferents dins de la psicologia forense, però també molts desafiaments que una formació adequada sempre t'ajudarà a superar.